Szanowni Państwo! Niniejsza strona to archiwum Serwisu NaszeSudety.pl... Po najnowsze informacje z Sudetów zapraszamy na www.naszesudety.pl
 
mapa serwisu  mapa serwisu
facebook

Polecamy
Losowy produkt
z BAZARU
Zapomniane tajemnice Karkonoszy

Sudeckie ABC » Kuchnia sudecka

Górnołużyckie ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym (Oberlausitzer Ganze Abern, Quark und Leinöl)

    Potrawa niezwykle łatwa w przygotowaniu, podobno będąca przysmakiem tkaczy lnu. Doskonale znana jest jednak również w innych regionach, gdzie ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia biednych ludzi. W Wielkopolsce to po prostu popularne „pyry z gzikiem”. Podawane ze zsiadłym mlekiem lub maślanką mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety.

Składniki na 3-4 osoby:
8 dużych ziemniaków
0,5 kg twarogu półtłustego
10 łyżek śmietany
2 cebule
sól
olej lniany

     Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, sól do smaku i dokładnie wszystko mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do twarogu (można ją również podać na stół oddzielnie, w małej miseczce). Ziemniaki myjemy wrzucamy do garnka i gotujemy w łupinach. Gdy ziemniaki są miękkie, przekrawamy je na pół i wykładamy na półmisek. W połączeniu z twarogiem, cebulą i olejem lnianym smakują wyśmienicie! Smacznego!

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier - naszesudety.pl]
drukuj drukuj
« powrót
Dodano: 2010-02-27, godz. 15:45, Odwiedzin: 10283
Komentarze
Dodaj swój komentarz
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany na stronie
0.0748660564