 |
|
|
|
|
•
Sudeckie ABC
»
Kuchnia sudecka
|
Górnołużyckie ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym (Oberlausitzer Ganze Abern, Quark und Leinöl)
|
Potrawa niezwykle łatwa w przygotowaniu, podobno będąca przysmakiem tkaczy lnu. Doskonale znana jest jednak również w innych regionach, gdzie ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia biednych ludzi. W Wielkopolsce to po prostu popularne „pyry z gzikiem”. Podawane ze zsiadłym mlekiem lub maślanką mogą być świetnym urozmaiceniem codziennej diety.
Składniki na 3-4 osoby: 8 dużych ziemniaków 0,5 kg twarogu półtłustego 10 łyżek śmietany 2 cebule sól olej lniany
Biały ser rozgniatamy widelcem, dodajemy śmietanę, sól do smaku i dokładnie wszystko mieszamy, by uzyskać jednolitą masę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do twarogu (można ją również podać na stół oddzielnie, w małej miseczce). Ziemniaki myjemy wrzucamy do garnka i gotujemy w łupinach. Gdy ziemniaki są miękkie, przekrawamy je na pół i wykładamy na półmisek. W połączeniu z twarogiem, cebulą i olejem lnianym smakują wyśmienicie! Smacznego!
Opracowanie i przygotowanie: [Waldemar Brygier - naszesudety.pl]
|
|
|
|
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany na stronie
|
|