http://www.alpenski.pl
Szanowni Państwo! Niniejsza strona to archiwum Serwisu NaszeSudety.pl... Po najnowsze informacje z Sudetów zapraszamy na www.naszesudety.pl
 
mapa serwisu  mapa serwisu
facebook

Polecamy
Losowy produkt
z BAZARU
Sudety Zachodnie (antykwariat)

Sudeckie ABC » Kuchnia sudecka

Łużyckie puree z wołowiną (Lausitzer Brühmauke)

     Typowa dla Górnych Łużyc potrawa – prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. W zależności od upodobań, można do niej podać białą, podsmażoną kiełbasę oraz dobre piwo (szczególnie polecamy Landskron Bier produkowane w regionalnym browarze w Görlitz).

Składniki na 3-4 osoby:
0,5 kg wołowiny
pęczek włoszczyzny (2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i cebula)
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki majeranku
1 kg ziemniaków
pieprz, sól do smaku

     Wołowinę kroimy w kostkę i razem z włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi gotujemy bulion, który do smaku przyprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Ziemniaki kroimy na równe kawałki i do ugotowanych i odcedzonych dodajemy majeranek, odrobinę bulionu. Rozgniatamy je na puree.

     Porcję ziemniaczanego puree nakładamy na środek głębokiego talerza, robimy w środku wgłębienie, do którego wkładamy kawałki wołowiny, a wokół ziemniaków wlewamy chochlę gorącego bulionu. Danie można udekorować np. marchewką z bulionu, czy świeżą pietruszką.

     Białą, surową kiełbasę podajemy na osobnym talerzu. Najlepiej ugotować ją w bulionie, a następnie podsmażyć z dwóch stron na patelni – jest wtedy krucha, wygląda znakomicie i tak samo smakuje. Smacznego!

Opracowanie i przygotowanie:
[Waldemar Brygier – naszesudety.pl]
drukuj drukuj
« powrót
Dodano: 2010-02-08, godz. 15:25, Odwiedzin: 9503
Komentarze
Dolek 2010-02-11 16:09
Fajny przepis, prosimy o wiecej takich. Tylko... czy to pasuje, by luzycka potrawe podawc z bawarskim piwem, i to przenicznym? Moze lepiej juz pasowalby Neuzeller, wprawdzie dolnoluzycki, ale juz regionalnie blizszy.
Waldek Brygier 2010-02-11 16:42
Miałem nadzieję, że spodoba Ci się ten dział :-)
Dzisiaj na obiad była čočkova, są zdjęcia, więc może wieczorem kolejne danie pojawi się na naszesudety.pl? W kolejce już czeka česnečka :-)
Dolek 2010-02-11 17:17
Tak trzymac!!!
pion 2010-02-11 19:12
Inaczej bym dobrał skład i proporcje ingredientow ale jako Polak nie będę poprawial przepisów górnołużyckich przyjaciol (czy u Nich cebul (pol. cebula) to włoszczyzna?:) Wygląd bulionu tez mi coś nie pasuje ( czyzby Knorr?). Piwo z foto nie, ale jasne Landskron Bier chyba może być- nie wiem, nie kosztowałem. Smacznych pączkow wszystkim życzę
Waldek Brygier 2010-02-11 20:49
Pionie, jeśli inaczej dobierzesz składniki, np. zamiast wołowiny mięso z drobiu, zamiast bulionu grochówkę, itd. to wyjdzie zupełnie inne danie? Jeśli chodzi o bulion, to nie jest żaden Knorr, czy inna proszkowana zupa, ale własnoręcznie przeze mnie zrobiony (ugotowany) - wszystko naturalne :-)
A co do piwa: oczywiście, że wolałbym łużycki trunek, ale był dla mnie niedostępny, więc jest paulaner
Dodaj swój komentarz
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany na stronie
0.0773561001