 |
|
|
|
|
|
|
|
Knedliki z gulaszem i kapustą zasmażaną
To chyba najbardziej popularne (obok smażonego sera) danie, jakie znajdziemy w menu czeskich restauracji w Sudetach. Słynne knedliki robi się bardzo łatwo i mimo, że w sklepach można kupić ich przemysłową wersję, polecam spróbować zrobić je samemu
|
|
|
|
|
Zupa ziemniaczana (Bramboračka)
Wśród przepisów, jakie znaleźć można w kuchni czeskiej, są i bramborački bardzo skromne, składające się w zasadzie ze słoniny, ziemniaków oraz cebuli, czasami dodawano do niej nieco masła, czy gęstej śmietany
|
|
|
|
|
Orkisz: zdrowie dla chorych, witalność dla zdrowych
Władysława Gil razem z Wiktorem Urbańczykiem prowadzi Dom Chleba i gospodarstwo ekologiczne w Radzimowicach. Na Świętej Srebrnej Górze od sześciu lat sieją orkisz
|
|
|
|
|
Nalewka orzechowa
Dawniej, butelka orzechówki znajdowała się w każdym domu, służąc jako lekarstwo na dolegliwości żołądkowe. Wykonuje się ją latem, na początku lipca, z zielonych, jeszcze niedojrzałych owoców
|
|
|
|
|
Górnołużyckie ziemniaki z twarogiem i olejem lnianym (Oberlausitzer Ganze Abern, Quark und Leinöl)
Potrawa niezwykle łatwa w przygotowaniu, podobno będąca przysmakiem tkaczy lnu. Doskonale znana jest jednak również w innych regionach, gdzie ziemniaki stanowiły podstawę wyżywienia biednych ludzi
|
|
|
|
|
Knedliki z wędzonego boczku (Špekové knedlíky)
Knedliki z wędzonego boczku są potrawą niezwykle sycącą, ale wymagającą włożenia w ich przygotowanie nieco wysiłku. Efekt jest wart tej pracy i podawane ze szpinakiem knedliki mogą stanowić doskonałe, samodzielne danie obiadowe
|
|
|
|
|
Kremowa zupa czosnkowa (Krémová česnečka)
Zupa czosnkowa to bodaj najbardziej znana czeska zupa, którą znaleźć można w menu zarówno drogich restauracji, jak i tanich knajp w małych miejscowościach. Niezmierzona ilość rodzajów česnečki świadczy o jej popularności. Tutaj prezentujemy jej wykwintniejszą formę - kremową.
|
|
|
|
|
Zupa z soczewicy (Čočková polevka)
Doskonale znana bywalcom czeskich restauracji zupa, jest bardzo prosta w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle pożywna. Podawana ze świeżym, chrupiącym pieczywem i ozdobiona odrobiną śmietany może być ozdobą każdego stołu
|
|
|
|
|
Łużyckie puree z wołowiną (Lausitzer Brühmauke)
Typowa dla Górnych Łużyc potrawa – prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo pożywna i rozgrzewająca. W zależności od upodobań, można do niej podać białą, podsmażoną kiełbasę oraz dobre piwo
|
|
Strony:
|
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany na stronie
|
|