Szanowni Państwo! Niniejsza strona to archiwum Serwisu NaszeSudety.pl... Po najnowsze informacje z Sudetów zapraszamy na www.naszesudety.pl
 
mapa serwisu  mapa serwisu
facebook

Polecamy

Artykuły

Samurajskie miecze z Jílovic

 
     W Jílovicach niedaleko Mokrego (powiat Hradec Králové) znajduje się kuźnia, w której wyrabia się noże tzw. „metodą damasceńską”. Pracują w niej bracia Kamil i Radim Dachsowie, którzy kowalstwem zajmują się około 12 lat.

     Termin stal damasceńska (nazwana tak na cześć syryjskiego miasta Damaszek, przez który stal ta była sprowadzana z Indii) obecnie oznacza dwa rodzaje stali, przy czym tzw. prawdziwa stal damasceńska używana była do produkcji ostrzy mieczy i noży. Była to wysokiej jakości stal z charakterystycznymi wzorami, tzw. marmurkowaniem. 

     Taka stal była bardzo droga, a jej wyrób objęty tajemnicą, co powodowało, że nie można jej było podrobić. Pojawiały się jednak podróbki, ale taka stal nie miała właściwości oryginału, poza wspomnianym już marmurkowaniem. Dawniej stal damasceńska była produkowana w Indiach i na Sri Lance, potem także w Persji i Turcji, skąd dotarła do Europy. Z czasem technologia wyrobu stali została zapomniana, pozostały jedynie podróbki i stal, która jest zbliżona swoimi właściwościami do stali damasceńskiej.


- Jak długo zajmujecie się wyrobem samurajskich mieczy i damasceńskich noży?

- Noże wyrabiamy właściwie od małego. Na poważnie mniej więcej od 12 lat, a na wystawy z naszymi wyrobami jeździmy po Republice Czeskiej i Europie mniej więcej od sześciu lat.

- Ile czasu zajmuje zrobienie samurajskiego miecza?

Trwa to mniej więcej rok czasu i jest to uzależnione od wielu czynników, między innymi dlatego, że niektóre komponenty sprowadzamy bezpośrednio z Japonii, na przykład skórę rai na rękojeść, Menuki, czyli ozdoby znajdujące się pod oplotem rękojeści, jak i sam materiał do wykonania oplotu. Lakierowanie pochwy miecza trwa miesiąc, w tym czasie nanosi się 12 warstw lakieru, które się następnie poleruje. A nie możemy zapominać i o ostrzu miecza, którego wykonanie zajmuje wiele czasu. Ostrze miecza ma około 200 000 warstw, co uzyskuje się przez wielokrotne przekładanie i kowalską obróbkę. Przy wyrobie miecza ważną rzeczą jest, by pieczołowicie dbać o wszystkie zasady dobrej sztuki kowalskiej. 

- Jak to możliwe, że miecz jest taki ostry?

Miecz jest ostrzony na 10 kamieniach o różnej grubości, przywiezionych z Japonii. Cały proces wykonywany jest ręcznie i wymaga włożenia sporo pracy fizycznej. Jego powodzenie uzależnione jest od dokładności i staranności szlifierza, który tylko w ten sposób może wydobyć z ostrza jego piękno i legendarną ostrość.

- A jak długo robi się nóż techniką damasceńską? Co potrzeba do jego zrobienia?

- To zależy, co uznamy za nóż, ale śmiało można powiedzieć, że potrzeba dziesiątek, a nawet setek godzin. Jest to zależne od złożoności noża i użytych materiałów. Do pracy potrzebujemy trochę węgla, młotek, a poza tym wiele zapału, cierpliwości i już to jakoś idzie samo. Podobnie jak przy wyrobie miecza, potrzebna jest tutaj duża doza staranności. Błąd podczas kucia powoduje skazę ostrza, a to bezpowrotnie go dyskwalifikuje.

- Rękojeści noży są pięknie zdobione. Jakich materiałów używacie?

Używamy zarówno drewna egzotycznego, jak i rodzimego, różne kości, kamienie półszlachetne, skamieniałości jak zęby mamuta, itd. Rękojeści są polerowane, by wydobyć rysunek drewna i różne inne elementy, według potrzeby i życzenia zamawiającego.

- Gdy ktoś już kupi taki nóż, musi o niego dbać?

Nowy właściciel noża dostaje wraz z nim certyfikat, w którym nóż jest opisany i są w nim oczywiście nasze podpisy. Jest również opisany sposób obchodzenia się z nożem. Możemy powiedzieć, że o nasze noże, trzeba dbać, jak myśliwy dba o swoją broń. Gdy wróci z lasu, musi oczyścić ją z brudu i posmarować. Staranne obchodzenie się z nożami, pozwala zachować ich piękno na przyszłość.


Waldemar Brygier – naszesudety.pl na podstwie:
[D. Honsnejmanová – www.denik.cz]
drukuj drukuj
« powrót
Dodano: 2012-10-29, godz. 11:10, Odwiedzin: 6685
Komentarze
Buldog 2012-10-30 00:03
Ostra rzecz! Taki nóż to chyba nie po to, by kiełbasę pokroić w plasterki... Brrr!
tomachu 2012-10-30 09:42
Jeśli wykonanie miecza trwa około roku,to i cena pewnie w okolicach rocznej pensji.A tak nawiasem pisząc to Hattori Hanzo wykonał podobny miecz dla Panny Młodej w miesiąc. :lol:
Waldek Brygier 2012-10-30 10:18
Ale Hanzo był mistrzem i nie musiał sprowadzać komponentów z dalekiej Japonii, a poza tym nie miał nic innego do roboty :-)
Dodaj swój komentarz
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany na stronie
0.0730521679